Blog

DEPRESJA

DEPRESJA

DEPRESJA Już dzisiaj ocenia się, że jest ona najczęstszą postacią zaburzeń psychicznych i jej częstotliwość wciąż rośnie. Według psychobiologii depresja jest sposobem na przetrwanie konfliktu emocjonalnego, w którym człowiek nie ma sił ani na walkę ( tryb męski...

czytaj dalej
ZIOŁA IMMUNOMODULUJĄCE

ZIOŁA IMMUNOMODULUJĄCE

JEŻÓWKA / ECHINACEA / -purpurowa ( najpopularniejsza u nas ) -wąskolistna ( silniej działająca ) -blada Na  gorączkę, przy grypie, anginie, na podniesienie odporności. Chłodna, więc prewencyjnie najlepiej przysłuży się doszy pitta; bioenergie vata i kapha powinny...

czytaj dalej
ZIOŁA  NA PRZEZIĘBIENIE

ZIOŁA NA PRZEZIĘBIENIE

Zioła na przeziębienie, w medycynie chińskiej nazywane  atakiem zimnego wiatru, to zioła napotne, ostre i ciepłe :  -  Gałązki i kora cynamonu  -  Kłącze imbiru  -  Owoc maliny  -  Majeranek  -  Tymianek  -  Krwawnik  -  Kwiat dzikiego bzu czarnego (skuteczny na...

czytaj dalej
ZIOŁA NA GRYPĘ

ZIOŁA NA GRYPĘ

Zioła na grypę -  w medycynie chińskiej nazywaną atakiem  gorącego wiatru -  to  zioła napotne, ostre i chłodne : Kwiat bzu czarnego - moczopędny, a mocz jest wyraźnie cieplejszy podczas kuracji nim i w ten sposób obniża gorączkę Mięta pieprzowa Wiązówka błotna...

czytaj dalej
SZTUKA  PROSTEGO ŻYCIA  –  AJURWEDA

SZTUKA PROSTEGO ŻYCIA – AJURWEDA

SZTUKA PROSTEGO ŻYCIA   -  AJURWEDA Twoje codzienne czynności stają się Twoim nawykiem, Twój nawyk staje się Twoim charakterem, Twój charakter staje się Twoim przeznaczeniem.   Rytuały dnia codziennego PRZEBUDZENIE najlepszą porą na pobudkę jest godzina...

czytaj dalej
SŁODZIK ZIOŁOWY

SŁODZIK ZIOŁOWY

STEWIA Stewia (Łac. Stevia rebaudiana) przez wielu uważana jest za najsłodszą roślinę na świecie. Może być, aż o 30 razy słodsza od cukru. Pochodzi ona głównie z terenów tropikalnych Ameryki Południowej, takich jak Paragwaj i Brazylia. Jednak w dzisiejszych czasach do...

czytaj dalej
DREWNO KSIĘŻYCOWE

DREWNO KSIĘŻYCOWE

Drewno księżycowe – drewno pozyskiwane we właściwym czasie Od tysięcy lat ludzie badali zależność pomiędzy porą ścinki drzew a jakością drewna. Drewno ścinane przy ubywającym księżycu i podczas nowiu cechuje się optymalną trwałością i odpornością. Nie chodzi tylko o...

czytaj dalej
SMAKI ŻYCIA    CIERPKI

SMAKI ŻYCIA CIERPKI

Smak cierpki w umiarkowanych ilościach podtrzymuje w psychice powściągliwość, wstrzemięźliwość i trzeźwe podejście do życia. Zmienia JAKOŚ na JAKOŚĆ w życiu. Smak cierpki hamuje / ściąga, powściąga / rozbuchane uczucia i emocje pomagając w powrocie do rzeczywistości....

czytaj dalej
SMAKI ŻYCIA    SŁODKI

SMAKI ŻYCIA SŁODKI

Smak słodki spożywany w sposób zrównoważony przyczynia się do rozwinięcia uczucia miłości, dobrostanu i głębokiego poczucia satysfakcji. W nadmiarze może prowadzić do samozadowolenia i inercji. Może powodować uczucie satysfakcji po jedzeniu ale nie polepsza trawienia...

czytaj dalej
SMAKI ŻYCIA   KWAŚNY

SMAKI ŻYCIA KWAŚNY

Smak kwaśny na poziomie mentalnym i emocjonalnym w niewielkiej ilości orzeźwia umysł i dodaje realizmu. Jest elementem przebudzenia, który sprowadza nas na ziemię, uaktywnia naszą świadomość. Pobudza trawienie na każdym z poziomów, wzmaga wydzielanie śliny, odżywia...

czytaj dalej
SMAKI ŻYCIA       SŁONY

SMAKI ŻYCIA SŁONY

Smak słony w niewielkiej ilości rodzi uczucie szczerości i stabilizuje. Zbyt duża ilość wywołuje sztywność i nadmiernie kontrolującą postawę, chęć zaplanowania wszystkiego jak w „szwajcarskim zegarku”,chęci posiadania racji za wszelką cenę i może prowadzić do silnego...

czytaj dalej
SMAKI ŻYCIA   OSTRY

SMAKI ŻYCIA OSTRY

Smak ostry stymuluje ciało do aktywności, rozgrzewa i wzmaga motywację. W ilościach umiarkowanych oczyszcza umysł i emocje wywołując odrobinę złości koniecznej do uświadomienia sobie i pozbycia się tego co już nam nie służy. W nadmiarze przyczynia się do...

czytaj dalej
SMAKI ŻYCIA   GORZKI

SMAKI ŻYCIA GORZKI

Gorzki smak jest doskonałym środkiem równoważącym dla smaków słodkiego, kwaśnego i słonego. Wpływa na świadomość dając jasność widzenia, powoduje, że widzimy rzeczy takimi jakimi są, a nie takimi jakie chcielibyśmy je widzieć. W wielu kulturach używano gorzkich ziół w...

czytaj dalej
OWSIANKA

OWSIANKA

OWSIANKA Najlepsza na ciepłe śniadanie lub kolację - płatki owsiane to jedzenie, które uzdrawia superfood -obniżają poziom złego cholesterolu / LDL / -wyrównują i STABILIZUJĄ poziom glukozy i insuliny we krwi - badania wykazują, że regularne spożywanie ich już po...

czytaj dalej