Smak cierpki w umiarkowanych ilościach podtrzymuje w psychice powściągliwość, wstrzemięźliwość i trzeźwe podejście do życia. Zmienia JAKOŚ na JAKOŚĆ w życiu. Smak cierpki hamuje / ściąga, powściąga / rozbuchane uczucia i emocje pomagając w powrocie do rzeczywistości. W dużych ilościach smak cierpki sprzyja kształtowaniu się postawy nihilistycznej i może prowadzić do braku zainteresowania życiem w ogóle. Składa się z elementu powietrza i ziemi. Jest suchy, umiarkowanie ciężki, zimniejszy od słodkiego, ale nie tak zimny jak gorzki. Jego wipak, czyli smak potrawienny jest ostry, co sprawia, że po strawieniu nadal pozostaje suchy, ale nie tak chłodzący. Spowalnia i skraca trawienie, zwiększa krzepliwość krwi, poprzez kurczenie naczyń pomaga zatamować krwawienie, ma silne działanie ściągające i wysuszające, wobec czego zaburza przepływ krwi, enzymów i energii. Łagodzi pittę poprzez swój chłód i obniża kaphę przez swoją lekkość i suchość, z tych samych powodów zaburza vatę. Wchłania się w jelicie grubym. Jest związany z okrężnicą.
Smak cierpki najczęściej występuje w towarzystwie innych smaków, właściwości tego smaku znajdziemy w granatach, pigwie, niedojrzałych bananach, rajskich jabłuszkach, jagodach leśnych.
autor Anna Walacik