Gorzki smak jest doskonałym środkiem równoważącym dla smaków słodkiego, kwaśnego i słonego. Wpływa na świadomość dając jasność widzenia, powoduje, że widzimy rzeczy takimi jakimi są, a nie takimi jakie chcielibyśmy je widzieć. W wielu kulturach używano gorzkich ziół w czasie rytuałów do wywoływania wizji i podróży duchowych. Jest związany z sercem – może dlatego mówi się, że dobrze widzi się tylko sercem, to co prawdziwe jest zakryte dla oczu? Wywołuje niezadowolenie niezbędne do pokonania przeciwności losu poprzez konieczność wyjścia ze strefy komfortu. W nadmiarze powoduje poczucie smutku, rozczarowania ( odczarowania ) i rezygnacji. Składa się z elementu powietrza i przestrzeni. Jest najzimniejszym i najlżejszym ze wszystkich smaków. Ponieważ jego smak potrawienny, wipak, jest ostry, to w dłuższej perspektywie smak gorzki jest lekki i suchy a jego chłód umiarkowany. Działa antyoksydacyjne, przeciwzapalnie i wspomaga trawienie ( np.zioła szwedzkie). Doskonale równoważy pittę i kaphę, podwyższa vatę. Trafia do krwi w jelicie krętym. Siedzibą smaku gorzkiego jest serce.
autor Anna Walacik