Smak kwaśny na poziomie mentalnym i emocjonalnym w niewielkiej ilości orzeźwia umysł i dodaje realizmu. Jest elementem przebudzenia, który sprowadza nas na ziemię, uaktywnia naszą świadomość. Pobudza trawienie na każdym z poziomów, wzmaga wydzielanie śliny, odżywia serce. Jednocześnie zbyt duża ilość kwaśnego może objawiać się zazdrością, pesymizmem, cierpką rozwagą i popychać nas ku niespodziewanej złości. Powoduje fermentację w organizmie. Nadmiar smaku kwaśnego sprzyja nadwrażliwości zębów, wzmaga pragnienie, zgagę, refluks, wrzody, trądzik i egzemy skórne oraz łuszczycę. Jego smak potrawienny ( wipak ) jest także kwaśny, co oznacza, że także w dłuższej perspektywie wpływa rozgrzewająco na ciało. Składa się z elementu ziemi i ognia, jest lekki, wilgotny, średnio rozgrzewający – bardziej niż słony , ale mniej niż ostry. Łagodzi vatę poprzez swoje ciepło, wilgotność i działanie stabilizujące. Podnosi kaphę za sprawą swojej wilgotności i pittę przez swoje gorąco. Do osocza ( rasa dhatu ) dostaje się w żołądku. Jest związany z wątrobą.
autor  Anna Walacik