Smak ostry stymuluje ciało do aktywności, rozgrzewa i wzmaga motywację. W ilościach umiarkowanych oczyszcza umysł i emocje wywołując odrobinę złości koniecznej do uświadomienia sobie i pozbycia się tego co już nam nie służy. W nadmiarze przyczynia się do niekontrolowanej złości, agresji i niechęci. Tworzą go elementy ognia i powietrza , jest najgorętszy ze wszystkich smaków i najsilniej pobudza trawienie. Poprawia krążenie, niszczy pasożyty, oczyszcza zatoki, udrażnia kanały, poprawiając percepcję. Jego smak potrawienny, wipak, również jest ostry, co oznacza, że przez cały czas pozostaje on gorący, lekki i suchy. W niewielkich ilościach szczególnie razem ze smakiem kwaśnym i słonym, pobudza vatę do trawienia, jednak w większych mocno ją wysusza, odwadnia. Ostry smak mocno podnosi pittę ze względu na swoje gorąco , za to wspaniale równoważy kaphę rozgrzewając i wysuszając tkanki. Do rasa dhatu ( osocza ) dostaje się w środkowej części jelita cienkiego. Jest związany z płucami.
autor Anna Walacik