Smak słodki spożywany w sposób zrównoważony przyczynia się do rozwinięcia uczucia miłości, dobrostanu i głębokiego poczucia satysfakcji. W nadmiarze może prowadzić do samozadowolenia i inercji. Może powodować uczucie satysfakcji po jedzeniu ale nie polepsza trawienia ponieważ działa schładzająco. Daje uczucie ulgi, uspokaja, obniża nerwowość energii mentalnej vata. Słodycz stabilizuje vate zaopatrując ją w dodatkowy element wody i ziemi. Te elementy równoważą i łagodzą też pitę. Dla kaphy dają jeszcze więcej wilgoci i chłodu co prowadzi do jeszcze większej ociężałości. Słodki to podstawowy smak sattwiczny.
Składa się z elementu ziemi i wody, jest ciężki, wychładzający i wilgotny , co w praktyce oznacza, że zwiększa masę ciała i nawodnienie w krótkiej i długiej perspektywie, ponieważ jego vipak, czyli smak potrawienny, równiez jest słodki. Jest wydobywany z pożywienia już w jamie ustnej na samym początku trawienia. Jest związany z trzustką; gasi pragnienie i uczucie pieczenia, buduje tkanki.
autor  Anna Walacik