Na planecie Ziemia to ta sama woda od początku stworzenia, niezmiennie podlegająca zmianom, parowaniu, skraplaniu, zamarzaniu, sublimacji. Pamięta dinozaury i zlodowacenia. Jej struktura zależy od energii, która ją otacza. Jeżeli do dwóch szklanek nalejesz wody i do jednej z nich prześlesz ciepłe uczucie a do drugiej obojętne lub nienawistne woda w obu szklankach ustrukturyzuje się inaczej – będzie to można zobaczyć gołym okiem po zamrożeniu-w pierwszej powstaną piękne geometryczne kształty, jak w płatkach śniegu, z których każdy jest inny, ale wciąż pozostaje płatkiem śniegu ; w drugiej będzie mętna zamarznięta mieszanka . Tą zdolność strukturyzacji i przechowywania informacji, tak zwaną pamięć wody, wykorzystuje np. homeopatia , gdzie czasami rozcieńczenie substancji leczniczej w wodzie jest ta duże, że z chemicznego punktu widzenia w roztworze nie ma już ani jednej molekuły leku, a jednak nadal lek działa. Woda to podstawowy składnik ciała , nie tylko ludzkiego. W organizmie człowieka stanowi 70-80% masy. Jest nośnikiem wszystkich informacji. Na starość bardzo spada zdolność wchłaniania i utrzymania wody w komórkach. To właśnie wody a nie makro i mikroelementów brakuje nam wtedy najbardziej. W ajurwedzie woda musi być CZYSTĄ wodą, każdy dodatek, jak cytryna, herbata , kawa, miód czynią z niej pokarm, a do oczyszczania, wypłukiwania i nawadniania służy tylko czysta woda. Około pół litra czystej wody powininno jako pierwsze zagościć w naszym żołądku zaraz po przebudzeniu, będzie działać niczym prysznic na przewód pokarmowy i wypłucze wszystkie toksyny, które organizm zdołał uwolnić z tkanek podczas nocnego odpoczynku. Dla vaty i kaphy musi to być ciepła woda, pitta poradzi sobie z wodą o temperaturze pokojowej. Woda, im dłużej gotowana, tym jest lepiej przyswajalna. Musi być z dobrego ujęcia, najlepiej głębinowego i nie może być przechowywana w plastikowych pojemnikach, nawet tych przeznaczonych do żywności. Woda przechowywana 8 godzin w dzbanku glinianym ma w sobie wystarczającą ( nano ) ilość glinki, aby chronić śluzówkę naszego żołądka i przewodu pokarmowego przed kwaśnym środowiskiem, natomiast po 2 godzinach pobytu w dzbanku miedzianym posiada ( nano ) ilości jonów miedzi zaspokajające potrzeby naszego organizmu na ten ważny minerał. Pijemy ją pół godziny przed posiłkiem lub półtorej godziny po posiłku. Pita w trakcie posiłku rozcieńcza soki trawienne , ale niewielka ilość ciepłej wody popijana małymi łyczkami podczas posiłku poprawia trawienie. To woda jest eliksirem młodości, długowieczności i zdrowia. To czysta woda jest starożytną AMBROZJĄ .
autor Anna Walacik