JEŻÓWKA / ECHINACEA /
-purpurowa ( najpopularniejsza u nas )
-wąskolistna ( silniej działająca )
-blada
Na gorączkę, przy grypie, anginie, na podniesienie odporności.
Chłodna, więc prewencyjnie najlepiej przysłuży się doszy pitta;
bioenergie vata i kapha powinny stosować ją w czasie infekcji przebiegających z nadmiarem gorąca.
Ma smak gorzki , ostry drażniący, silnie stymuluje układ odpornościowy , dlatego stosujemy ją na noc, kiedy nadnercza śpią – wtedy glikokortykosteroidy nie przeszkadzają w mobilizacji układu odpornościowego. Przy pobudzeniu układu sympatycznego, co ma miejsce w ciągu dnia, np.w stresie, układ odpornościowy jest hamowany, a gdy trwa to dłużej – spada nasza naturalna odporność.
Jeżówkę stosujemy krótkotrwale w celu podniesienia odporności, oraz w okresach choroby z nadmiarem gorąca , np. grypie, opryszczce, odrze, półpaścu, różyczce, anginie, płonicy, błonicy, w chorobach wrzodowych przewodu pokarmowego, czyraczności, trądziku, oraz zakażeniach grzybiczych i wspierająco w chorobach pasożytniczych.
NIE stosujemy ECHINACEI ( JEŻÓWKI ) przy współistniejących chorobach z autoagresji, jak np. RZS, ch. Hashimoto itp., gdzie układ immunologiczny jest nadmiernie pobudzony.
ECHINAKOZYD zawarty w jeżówce działa jak penicylina, tylko nie uczula i nie powoduje antybiotykooporności – 6 mg odpowiada 1 jednostce penicyliny.
Ponieważ układ odpornościowy jest układem sprzężeń zwrotnych, czasem podwyższenie dawki skutkuje supresją układu immunologicznego. Tu mniej znaczy lepiej
Najskuteczniejsza jest terapia przerywana : 5-6 dni kuracji jeżówką i 3 dni przerwy, lub 20 dni co drugi dzień. Korzeń gotujemy, a ziele tylko zaparzamy, bo w trakcie dłuższego podgrzewania traci swoje właściwości.
autor Anna Walacik